Friday, August 28, 2009

Sedokah...

Semalam dr kat opis lagi terasa
nak bersedokah kat surau bawah umah aku nih
bulan pose nih..
tapi nak sedekah ape yeh?
pikior punya pikior last2….

Ok le aku buat le kuih peberet diorang smua nih
especially si bobok..huhuu
“kuih ijau” panggilan kwn2 opis aku nih..
“kuih ijau” tu kuih sebenornya nama betuinye
Kuih seri ayu laaa wehhhh…heheheheee

Agaknye susah kot nak hingat
namanya panjang kot????
pas tu ‘berseri2’ lak tu penghabisannye…
terlupe!!! wakaakakaaaa

ok la dah habis lawak!

Moh kita layan resepi deh…





Kuih Seri Ayu


Bahan2nye:-

240 gm tepung gandum
6 biji telor
400gm gula castor /230 gm gula pasir
1 kotak santan jenama kara
Pati daun pandan
Pewarna hijau sedikit
1 ½ sudu kecik Eno/ 1 paket Eno biru
sebiji kelapa parut putih
sedikit tepung ubi/jagung
sedikit garam

Cecaranya :-

1. Panaskan kukus kat dapur dulu.
2. Sambil tu campurkan kelapa parut + tepung ubi/
jagung + garam dan gaulkan.
3. Mixer gula + telor hingga naik gebu tapi
tak la sampai putih.
4. Masukkan santan + pati daun pandan dan pewarna
hijau sedikit.
5. Kemudian masukkan tepung gandum sikit demi
6. sedikit dan last sekali masukkan eno dan mixerkan

sebati.
8. Mampatkan sedikit kepala parut tadi dlm acuan
dan susun acuan dlm pengukus.
10. Kukus kelapa parut selama 3 minit.
11. Tuang adunan seri ayu ke dalam acuan tadi
12. Agak2 ¾ penuh (hingga menutupi tengah acuan).
13. Kukus selama 5-8 minit.
14. Tips : nak kluarkan kuih dr acuan tekan sikit kuih dan
anjak2kan dr tepi acuannye supaya masa kluarkan kuih
ia tak melekat, tertanggal dgn elok…

ok ape lg pas tu makan leee macam si bobok ni ..hik2





Ni si peng’test’ makanan..dia aje dh abis 4 ketui..hahaha
















































































No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...